Wegwijs in de derde graad muziek

voor leerlingen die de competenties van de tweede graad hebben - duur 3 jaar - 3u per week
In de derde graad kan je kiezen welke optie het beste bij jouw muzikale profiel aansluit.
Misschien is componeren helemaal jouw ding? Of wil je je klassieke vakmanschap ten volle ontplooien? Misschien ben jij wel gebeten door muziek en computers of nieuwe media?
Of schuilt er een musicalster in jou?
Neem zeker en vast grondig de tijd om jouw mogelijkheden te overlopen samen met je leraars en coördinatoren.
Optie Klassiek
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Begeleidingspraktijk 1u - Muzikale en Culturele Vorming 1u
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: accordeon, altfluit, althoorn, altsaxofoon, altviool, bariton, baritonsaxofoon, barokhobo, barokluit, basfluit, basgitaar, basklarinet, bastuba, blokfluit, bugel, cello, contrabas, contrabas jazz- pop-rock, dwarsfluit, elektrische gitaar, Engelse hoorn, eufonium, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, keyboard, klarinet, kleine klarinet, klavecimbel, kornet, melodisch slagwerk, melodisch slagwerk jazz-pop-rock, orgel, orkestslagwerk, piano, piano jazz- pop-rock, piccolo, piccolotrompet, renaissanceluit, ritmisch slagwerk, ritmisch slagwerk jazz-pop-rock, sopraansaxofoon, sopraninosaxofoon, tenorsaxofoon, theorbe, trombone, trompet, viool, zang klassiek, zang jazz-pop-rock. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Groepsmusiceren
Samen musiceren is fijn en inspirerend. Je leert naar elkaar luisteren, eenzelfde klank vormen, samen ademen, aandacht hebben voor eenzelfde tempo en dynamiek en nog zoveel meer.
Afhankelijk van je instrument en je voorkeur, ben je welkom in het accordeonensemble, harpensemble, dwarsfluitensemble, gitaarensemble, blokfluitensemble, slagwerkensemble, in het strijkorkest ‘Sound of Strings’, het harmonieorkest of het jeugdkoor Za’Zing.
Sta je als vakman stevig in je schoenen? Dan ben je welkom in de klas Kamermuziek.
Met je ensemble treed je ook enkele keren per schooljaar op. Samen op een podium staan is extra leuk!
Wil je als leerling Klassieke Optie wel eens met een Combo meespelen of aansluiten bij het Ensemble Oude Muziek? Indien je de juiste competenties hebt en de toestemming van de betrokken docenten, kan dit!
Het vak groepsmusiceren kan op uitdrukkelijke vraag van de leerling in een alternatieve leercontext gevolgd worden. Muziekverenigingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De leerling vraagt hiervoor toelating via een document, dat je kan downloaden door op deze link te klikken.
Begeleidingspraktijk
In deze cursus krijg je inzicht in de akkoordenleer.
Dit is het vertrekpunt om heel creatief te gaan omspringen met je instrument: je laat je muzikale fantasie de vrije loop en gaat improviseren, begeleiden of je eigen werkjes maken.
Componeren bij een film, je eigen popsong schrijven, variaties maken op je favoriete lied; het zijn maar enkele voorbeelden van waar je naartoe kan gaan.
Begeleidingspraktijk kan je volgen wanneer je gitaar, piano of orgel speelt.
Muzikale en Culturele Vorming
Muziek wordt steeds boeiender als je er meer over te weten komt.
In deze cursus leer je meer over verschillende muziekstijlen en instrumenten, over componisten of bekende muzikanten, over muziek in andere landen en culturen...
Soms duik je een tijdje heel diep in een periode van de muziekgeschiedenis.
Je luistert naar muziekvoorbeelden en bestudeert partituren, kijkt naar boeiende docu’s, leert over muziek spreken en discussiëren. Je bereidt je voor op concerten en gaat er ook minstens éénmaal per trimester zelf naartoe.
Indien gewenst en na overleg met de coördinator JPR, kan je ook aansluiten bij de cursus Muzikale en Culturele Vorming JPR.
Optie Jazz Pop Rock
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren 1u - Muzikale en Culturele Vorming JPR 1u
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten Jazz Pop Rock volgen: keyboard, piano, contrabas JPR, basgitaar, electrische gitaar, saxofoon, drums. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Groepsmusiceren
Samen musiceren is leuk en inspirerend. In onze combo's komen tal van stijlen aan bod: pop, rock, jazz, funk, latin, enz. Je covert en bewerkt nummers, leert omgaan met een leadsheet (de partituur van de Jazz-Pop-Rock-muzikant), met akkoordsymbolen en met improvisatie. Zo leer je ook luisteren naar elkaar.
Meermaals per jaar kan je deelnemen aan optredens en jamsessies, waardoor je je podiumervaring uitbouwt. Wil je als leerling Jazz- Pop-Rock wel eens met een klassiek ensemble meespelen?
Indien je de juiste competenties hebt en de toestemming van de betrokken docenten, kan dit! Neem contact op met de leraar en/of coördinator, zij geven je zeker en vast advies!
Het vak groepsmusiceren kan op uitdrukkelijke vraag van de leerling in een alternatieve leercontext gevolgd worden. Muziekverenigingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De leerling vraagt hiervoor toelating via documenten die je kan vinden op onze website.
Muzikale en Culturele Vorming JPR
In het eerste jaar Muzikale en Culturele Vorming optie JPR verdiep je je kennis van de muziektheorie, met een focus op jazz, pop en rock. Je krijgt inzicht in akkoorden en hun symbolen, akkoordenschema's, vormschema's en specifieke toonladders zoals de bluestoonladders. Ook op ritmisch gebied zoom je in op enkele typische aspecten zoals swing, shuffle en groove, maar ook het veelvuldige gebruik van syncopes of antimetrische figuren. De koppeling naar de praktijk op je eigen instrument wordt ook gemaakt.
Het tweede en derde jaar Muzikale en Culturele vorming staan in het teken van de geschiedenis van de jazz en de pop. Je maakt kennis met de Swing periode, de Bebop revolutie en de Hedendaagse Jazz. Je leert uiteenlopende stijlen kennen en zoomt in op enkele iconen uit zowel de Jazz- als de Popgeschiedenis. Je luistert naar talrijke voorbeelden, analyseert en bestudeert standards en songs en kijkt naar boeiende docu’s. Af en toe ga je ook zelf aan de slag op je instrument. Je bereidt je voor op concerten en gaat er ook minstens éénmaal per trimester zelf naartoe.
Optie Oude Muziek
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Begeleidingspraktijk 1u - Muzikale en Culturele Vorming JPR 1u
Instrument of zang
In deze optie focus je op muziek van de Middeleeuwen tot de Barok. Je wordt ingewijd in de historische uitvoeringspraktijk, wat wil zeggen dat een muziekstuk wordt geïnterpreteerd en uitgevoerd met gebruikmaking van de huidige informatie over de toenmalige instrumentenbouw, speelstijl, muzieknotatie en muziektheorie. Je speelt op een hedendaags replica van historische muziekinstrumenten.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: barokhobo, barokluit, blokfluit, klavecimbel, renaissanceluit, theorbe.
Groepsmusiceren: Ensemble Oude Muziek
Samen musiceren is fijn en inspirerend. Je leert naar elkaar luisteren, eenzelfde klank vormen, samen ademen, aandacht hebben voor eenzelfde tempo en dynamiek en nog zoveel meer. Als leerling in de optie Oude Muziek kom je terecht in het Ensemble Oude Muziek. Je speelt hier repertoire van voor 1750, met veel aandacht voor context en stijlbewustzijn.
Begeleidingspraktijk
In deze cursus krijg je inzicht in de akkoordenleer, met een focus op oude muziek. Dit is het vertrekpunt om heel creatief te gaan omspringen met je instrument: je leert improviseren in de juiste stijl en context, gaat variaties maken, leert begeleiden en ook basso continuo komt aan bod.
Muzikale en Culturele Vorming
Muziek wordt steeds boeiender als je er meer over te weten komt.
In deze cursus leer je meer over verschillende muziekstijlen en instrumenten, over componisten of bekende muzikanten, over muziek in andere landen en culturen...
Soms duik je een tijdje heel diep in een periode van de muziekgeschiedenis.
Je luistert naar muziekvoorbeelden en bestudeert partituren, kijkt naar boeiende docu’s, leert over muziek spreken en discussiëren. Je bereidt je voor op concerten en gaat er ook minstens éénmaal per trimester zelf naartoe.
Optie Experimentele Muziek
Live electronics 1u - Klanklab 1u - Muzikale en Culturele Vorming 1u
Live Electronics
In het vak Live Electronics leer je omgaan met toonaangevende programma’s (Ableton Live, Max en andere Digital Audio Workstations) en elementaire hardware voor muziekproductie en live electronics performance. Hierbij word je niet alleen gevormd als uitvoerder maar ook als improvisator en componist, drie hoedanigheden die aan de basis liggen van een goede ‘live electronics performer’. Naast een artistieke component liggen een onderzoekende houding en zin voor het experiment aan de basis van dit vak.
Klanklab
Muziek is in de essentie geordend geluid. Tijdens de lessen Klanklab laten we het woord 'geordend' achterwege en nemen we geluid en al zijn eigenschappen onder de loep. We experimenteren met geluiden van traditionele instrumenten maar leren ook geluiden maken en aanpassen op de computer.
Naast sound design werken we ook met geluid in een ruimtelijke context. Dit alles wordt gebruikt in een aantal soundscapes (geluidscomposities) en geluidsinstallaties die doorheen het jaar worden gemaakt.
Muzikale en Culturele Vorming
Muziek wordt steeds boeiender als je er meer over te weten komt.
In deze cursus leer je meer over verschillende muziekstijlen en instrumenten, over componisten of bekende muzikanten, over muziek in andere landen en culturen...
Soms duik je een tijdje heel diep in een periode van de muziekgeschiedenis.
Je luistert naar muziekvoorbeelden en bestudeert partituren, kijkt naar boeiende docu’s, leert over muziek spreken en discussiëren. Je bereidt je voor op concerten en gaat er ook minstens éénmaal per trimester zelf naartoe.
Indien gewenst en na overleg met de coördinator JPR, kan je ook aansluiten bij de cursus Muzikale en Culturele Vorming JPR.
Optie Musical
Musical zang 1u - Musical Atelier 2u
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: accordeon, altfluit, althoorn, altsaxofoon, altviool, bariton, baritonsaxofoon, barokhobo, barokluit, basfluit, basgitaar, basklarinet, bastuba, blokfluit, bugel, cello, contrabas, contrabas jazz- pop-rock, dwarsfluit, elektrische gitaar, Engelse hoorn, eufonium, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, keyboard, klarinet, kleine klarinet, klavecimbel, kornet, melodisch slagwerk, melodisch slagwerk jazz-pop-rock, orgel, orkestslagwerk, piano, piano jazz- pop-rock, piccolo, piccolotrompet, renaissanceluit, ritmisch slagwerk, ritmisch slagwerk jazz-pop-rock, sopraansaxofoon, sopraninosaxofoon, tenorsaxofoon, theorbe, trombone, trompet, viool, zang klassiek, zang jazz-pop-rock. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Atelier Musical
"Somewhere over the rainbow, skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.” Ken je Annie, Oliver Twist, Les Misérables, The Phantom Of The Opera, Matilda, The Lion King, ...?
Dan ben je waarschijnlijk vertrouwd met het begrip 'musical'.
In de Musicalafdeling vertel je verhalen aan de hand van zang, spel en beweging.
Je werkt aan technische zang- en spelvaardigheden, leert je lichaam te gebruiken op een podium en leert spelen met een lach en een traan.
Optie Muziek Schrijven
Muziektheorie 1u - Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Begeleidingspraktijk 1u
Muziektheorie
In deze cursus bouw je eerst en vooral je theoretische kennis van harmonie verder uit.
Je bestudeert verschillende toonsystemen en hun regels, analyseert partituren en traint je gehoor.
Deze opgebouwde kennis wordt op jouw maat in praktijk omgezet: je maakt oefeningen, arrangementen, begeleidingen en hier en daar zelfs een eigen compositie! Ook improvisatie met akkoorden komt af en toe aan bod.
In deze cursus leer je de basistechnieken die nodig zijn om je eigen creatieve muzikale ideeën op papier te zetten.
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: accordeon, altfluit, althoorn, altsaxofoon, altviool, bariton, baritonsaxofoon, barokhobo, barokluit, basfluit, basgitaar, basklarinet, bastuba, blokfluit, bugel, cello, contrabas, contrabas jazz- pop-rock, dwarsfluit, elektrische gitaar, Engelse hoorn, eufonium, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, keyboard, klarinet, kleine klarinet, klavecimbel, kornet, melodisch slagwerk, melodisch slagwerk jazz-pop-rock, orgel, orkestslagwerk, piano, piano jazz- pop-rock, piccolo, piccolotrompet, renaissanceluit, ritmisch slagwerk, ritmisch slagwerk jazz-pop-rock, sopraansaxofoon, sopraninosaxofoon, tenorsaxofoon, theorbe, trombone, trompet, viool, zang klassiek, zang jazz-pop-rock. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Groepsmusiceren
Samen musiceren is leuk en inspirerend. In onze combo's komen tal van stijlen aan bod: pop, rock, jazz, funk, latin, enz. Je covert en bewerkt nummers, leert omgaan met een leadsheet (de partituur van de Jazz-Pop-Rock-muzikant), met akkoordsymbolen en met improvisatie. Zo leer je ook luisteren naar elkaar.
Meermaals per jaar kan je deelnemen aan optredens en jamsessies, waardoor je je podiumervaring uitbouwt. Wil je als leerling Jazz- Pop-Rock wel eens met een klassiek ensemble meespelen?
Indien je de juiste competenties hebt en de toestemming van de betrokken docenten, kan dit! Neem contact op met de leraar en/of coördinator, zij geven je zeker en vast advies!
Het vak groepsmusiceren kan op uitdrukkelijke vraag van de leerling in een alternatieve leercontext gevolgd worden. Muziekverenigingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De leerling vraagt hiervoor toelating via documenten die je kan vinden op onze website.
Begeleidingspraktijk
In deze cursus krijg je inzicht in de akkoordenleer.
Dit is het vertrekpunt om heel creatief te gaan omspringen met je instrument: je laat je muzikale fantasie de vrije loop en gaat improviseren, begeleiden of je eigen werkjes maken.
Componeren bij een film, je eigen popsong schrijven, variaties maken op je favoriete lied; het zijn maar enkele voorbeelden van waar je naartoe kan gaan.
Begeleidingspraktijk kan je volgen wanneer je gitaar, piano of orgel speelt.